Kaiserschmarrn

Kaiserschmarre – austriacki przysmak

Kaiserschmarrn (omlet cesarski) to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki, gruby naleśnik, czy też omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa ta znajduje się na Liście austriackich produktów tradycyjnych Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej

Kaiserschmarrn przyrządzany jest z mleka, mąki pszennej, jaj, cukru pudru i odrobiny soli (dokładne proporcje zależą od przepisu). Często dodaje się rodzynki. Dodatkowym składnikiem bywają też mielone migdały. Rodzynki można namoczyć w rumie, masę żółtkową wzbogacić niewielkim dodatkiem stopionego masła, przyprawić wanilią i skórką otartą z cytryny, a do ubijania piany dodać nieco soku z cytryny.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.