„Wyobraź sobie harmonię orkiestry, bez jednego instrumentu słyszanego ponad innym, tego pragniemy dzięki naszemu winu Weiner Gemischter Satz”, stwierdza Fritz Wieninger z jego winnicy, na sennych obrzeżach austriackiej stolicy.
Winiarze Austrii są bardzo namiętną rasą. Są nową generacją producentów wina wytwarzających produkty wysokiej jakości. Są oni reprezentowani w czterech głównych regionach winiarskich Niederosterriech (Dolna Austria); Burgenland; Steiermark (Styria) i Wiedeń.
Owijanie metaforycznego ramienia wokół wschodniego ramienia kraju określają te regiony bardzo zróżnicowanymi krajobrazami, mikroklimatami i wybitnymi odmianami winorośli, takimi jak sygnaturka Grüner Veltliner, dominujące grono Austrii i czczona przez restauratorów i sommelierów.
Wraz z tą renomą pojawia się nowa fala „terroirowych” turystów, gotowych do odkrycia historii wina sięgającej czasów Celtów i Rzymian, ale także w poszukiwaniu austriackich odmian winogron, producentów i winiarni.
Wiedeń – stolica winiarska
Z około 700 hektarów winnic, Wiedeń jest jedyną dużą stolicą produkującą wino na świecie, której winnice znajdują się w granicach miasta. Wiedeńscy winiarze, tacy jak Weininger i Mayer am Pfarrplatz, łączą tradycję z innowacją i, co najważniejsze, z odmianami winogron, aby stworzyć mieszankę kapitału – Weiner Gemischter Satz (DAC) – wino o światowym znaczeniu. DAC jest oznaczeniem chronionego pochodzenia, nadawanego winu produkowanemu przez regionalną gronę rodzimą na określonym obszarze.
„Weininger” i winiarnia „Mayer am Pfarrplatz” mają działki na wzgórzu Nussberg, wyróżniającym się winnicami, z imponującymi widokami na stolicę. Rzędy winorośli opadają w dół przed połączeniem się z dramatycznym pejzażem Wiednia; gotycka iglica katedry św. Szczepana, Diabelski Młyn Riesenrad i Dunaj.
Wiele winnic posiada i prowadzi „Heuriger” (przetłumaczone jako „tegoroczne wino”) odnoszące się do austriackiej tawerny winnej. Był to dekret cesarza Józefa II z 17 sierpnia 1784 r., Który przyznał każdej osobie przywilej sprzedawania „artykułów spożywczych”, wina i cydru produkowanych w domu przez cały rok, które przekształciły się w dzisiejsze heurigijskie, takie jak posiadane przez Mayera i Pfarrplatz i trafnie nazwany „Heuriger Beethoven”. To było domem dla Maestro w 1817 roku.
Dolina Wachau – obszar światowego dziedzictwa UNESCO
Silne Danube karmi, odżywia i przechodzi liczne winnice, ale także zapewnia łatwą ucieczkę z Wiednia łodzią lub rowerem, jako przyjemny sposób zagłębienia się w austriacką kulturę win.
Sąsiednie regiony winiarskie Wiednia oferują różnorodne doświadczenia winiarskie, napędzane różnymi krajobrazami i klimatami; nie więcej niż Dolina Wachau, wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO od 2000 roku, obok pobliskich regionów Kamptal i Kremstal, wszystkie przepełnione urokiem starego świata. Zaledwie 1 godzina jazdy od Wiednia, stroma, jednostajna dolina, rozciąga się na 21 mil od Spitz do Loiben i tworzy liczne mikroklimaty na każdym zakręcie wijącej się i wielkiej rzeki Dunaj, po której płynie stały strumień turystów.
Głównym producentem jest tutaj Domäne Wachau, winiarnia położona w miejscowości Dürnstein, zamieszkana przez zaledwie 200 mieszkańców, a jednocześnie spółdzielnia reprezentująca 250 rodzin właścicieli, produkujących około 2,5 mln butelek rocznie. Winnica Kellerberg wznosi się na mozaice tarasów za winnicą, znaną z produkcji reislingowych i Grüner Veltliners. Zbioru można dokonać tylko ręcznie, ale ci, którzy mają żmudne zadanie, są nagradzani dramatycznymi widokami w dolinie.