St. Moritz: przygoda w wyśmienitej kuchni i gastronomii

Dzięki luksusowym hotelom pięciogwiazdkowym i luksusowym hotelom St Moritz, niegdyś należącym do arystokracji, jest jednym z najodważniejszych ośrodków narciarskich w Europie.

Na szczęście St. Moritz nie jest już tylko miejscem dla wyższych klas, a atmosfera jest teraz przyjemna i przyjazna. Nic dziwnego, że ośrodek ma gastronomiczne dziedzictwo, które pasuje do co najmniej pięciu restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, które zwracają uwagę.

Wszystko, czego potrzebujesz, aby naprawdę cieszyć się pobytem, ​​to poczucie kulinarnej przygody, mnóstwo gotówki i obfity apetyt.
Jedzenie w St. Moritz

St. Moritz przyciąga imponującą pulę młodych, pełnych pasji (głównie męskich) szefów kuchni, którzy starają się wywierać wpływ na świat. Są napędzane, pomysłowe i zdecydowane w dostarczaniu więcej niż klasyczne zszywki z truflami i kawioru. Ich pojawienie się na scenie mogłoby wyjaśnić, dlaczego restauracje mają obecnie żywą, a nie duszną atmosferę.

Mieliśmy szczęście, aby spróbować przysmaków jednego z takich szefów kuchni, Silvio Germann, w restauracji IGNIV, która znajduje się w 5 * Grand Resort Bad Ragaz. Pomysłowe i smaczne podejście restauracji do dzielenia się jedzeniem sprawiło, że Silvio jest gwiazdą Michelin.

Posililiśmy się ponad 20 różnymi potrawami, w tym lekkim i przewiewnym jajkiem królewskim z kalafiorem, czarnym powietrznym pieczywem z langusterem (jak maleńka calzone) i cudownymi lepkimi żeberkami. Każde danie przyszło z doskonale sparowanym winem. Pod koniec posiłku zaoferowano nam wybór kolorowych słodyczy i macaroons z ich własnego mini słodkiego sklepu.

Oferta nowo wyremontowanego Kulm Country Club jest nieco bardziej tradycyjna. Z restauracji roztacza się widok na boisko do hokeja na świeżym powietrzu, dzięki czemu można obserwować lokalne zespoły, walcząc z nim, popijając kieliszek szampana. Menu jest w rozsądnej cenie za jakość. Moimi osobistymi faworytami były homary z sosem szafranowym i starterem komosy ryżowej i grzybami z jadalnymi kwiatami.

Aby pomóc Ci w poszukiwaniach przysmaków przez St. Moritz, zamieściliśmy także przydatny przewodnik po czterech restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin:

Ecco on Snow ** znajduje się na wzgórzach nad jeziorem Maggiore w luksusowym hotelu Giardino Mountain, gdzie goście mogą przygotować spersonalizowane posiłki od trzech do ośmiu dań.
Talvò by Dalsass * oferuje szeroki wybór dań kuchni śródziemnomorskiej, takich jak tagliolini z białego trufla i turbot niemowlęcy z karczochami.
Cà d’Oro * mieści się w Kempinski Grand Hotel des Bains i serwuje wyśmienite dania kuchni śródziemnomorskiej. Siedmiodaniowe menu jest szczególnie kuszące, z opcjami takimi jak langostino, barwena i wołowina Wagyu.
Da Vittorio St. Moritz * to ekskluzywna restauracja w hotelu Carlton specjalizująca się w klasycznej kuchni włoskiej.

Coroczny Festiwal Smakoszy

Jednym z najważniejszych wydarzeń roku w St. Moritz jest doroczny festiwal Gourmet Festival, w którym świętuje się przepyszne jedzenie. Festiwal odbywa się w ciągu ośmiu dni w styczniu i ma bogaty program degustacji potraw i win, przyjęć w kuchni, a nawet wykwintnego safari. Ta ostatnia obejmuje wycieczkę przez St. Moritz do limuzyny, zatrzymując się w pięciu różnych miejscach, z których każda zawiera specjalnie dobrane menu do serwowania w stołach szefa kuchni w kuchniach.

W tym roku obchodziliśmy 25-lecie festiwalu, którego kulminacją był Wielki finał Gourmet BMW. Około 250 gości ubranych w suknie i garnitury couture zebrało się w stylowym Suvretta House na pięciodaniową uroczystą kolację, przygotowaną przez szefa kuchni. Wieczór rozpoczął się szampanem i przekąskami, w tym smakołykami takimi jak pomidory cherry nadziewane fois gras. Następnie pojawił się pięknie przygotowany starter kraba z pomarańczą i selerami, którego kuratorem był szef trzy gwiazdki Michelin Jacob Jan Boerma. Na scenie pojawiła się muzyka na żywo i pojawił się szczególnie wzruszający hołd złożony przez francuskiego szefa kuchni, Paula Bocuse’a, który zmarł w dniu finału.

Każde danie jest przygotowywane przez światowej klasy szefa kuchni, który przyleciał do St. Moritz specjalnie na tę imprezę. To może w jakiś sposób wyjaśnić mocny metek – bilet do finału kosztuje oko 420 GBP (550 CHF), który obejmuje uroczystą kolację, pary win i przyjęcie szampana.

Jedna na pamiętnik: kolejny festiwal dla smakoszy odbędzie się w St. Moritz w dniach 11-19 stycznia 2019 r.
Co jeszcze można robić w St. Moritz?

Wszystko to może sprawić, że nawet supermodelka poczuje się jak wieloryb wyrzucony na brzeg. Na szczęście St. Moritz oferuje wiele możliwości, aby wyjść na świeże powietrze i przełamać pot.

Przeczytaj nasz przewodnik po St Moritz, aby dowiedzieć się więcej o sportach zimowych, o tym, gdzie się zatrzymać i jak się tam dostać.

Post Author: Micorazon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *