Dzięki luksusowym hotelom pięciogwiazdkowym i luksusowym hotelom St Moritz, niegdyś należącym do arystokracji, jest jednym z najodważniejszych ośrodków narciarskich w Europie.
Na szczęście St. Moritz nie jest już tylko miejscem dla wyższych klas, a atmosfera jest teraz przyjemna i przyjazna. Nic dziwnego, że ośrodek ma gastronomiczne dziedzictwo, które pasuje do co najmniej pięciu restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, które zwracają uwagę.
Wszystko, czego potrzebujesz, aby naprawdę cieszyć się pobytem, to poczucie kulinarnej przygody, mnóstwo gotówki i obfity apetyt.
Jedzenie w St. Moritz
St. Moritz przyciąga imponującą pulę młodych, pełnych pasji (głównie męskich) szefów kuchni, którzy starają się wywierać wpływ na świat. Są napędzane, pomysłowe i zdecydowane w dostarczaniu więcej niż klasyczne zszywki z truflami i kawioru. Ich pojawienie się na scenie mogłoby wyjaśnić, dlaczego restauracje mają obecnie żywą, a nie duszną atmosferę.
Mieliśmy szczęście, aby spróbować przysmaków jednego z takich szefów kuchni, Silvio Germann, w restauracji IGNIV, która znajduje się w 5 * Grand Resort Bad Ragaz. Pomysłowe i smaczne podejście restauracji do dzielenia się jedzeniem sprawiło, że Silvio jest gwiazdą Michelin.
Posililiśmy się ponad 20 różnymi potrawami, w tym lekkim i przewiewnym jajkiem królewskim z kalafiorem, czarnym powietrznym pieczywem z langusterem (jak maleńka calzone) i cudownymi lepkimi żeberkami. Każde danie przyszło z doskonale sparowanym winem. Pod koniec posiłku zaoferowano nam wybór kolorowych słodyczy i macaroons z ich własnego mini słodkiego sklepu.
Oferta nowo wyremontowanego Kulm Country Club jest nieco bardziej tradycyjna. Z restauracji roztacza się widok na boisko do hokeja na świeżym powietrzu, dzięki czemu można obserwować lokalne zespoły, walcząc z nim, popijając kieliszek szampana. Menu jest w rozsądnej cenie za jakość. Moimi osobistymi faworytami były homary z sosem szafranowym i starterem komosy ryżowej i grzybami z jadalnymi kwiatami.
Aby pomóc Ci w poszukiwaniach przysmaków przez St. Moritz, zamieściliśmy także przydatny przewodnik po czterech restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin:
Ecco on Snow ** znajduje się na wzgórzach nad jeziorem Maggiore w luksusowym hotelu Giardino Mountain, gdzie goście mogą przygotować spersonalizowane posiłki od trzech do ośmiu dań.
Talvò by Dalsass * oferuje szeroki wybór dań kuchni śródziemnomorskiej, takich jak tagliolini z białego trufla i turbot niemowlęcy z karczochami.
Cà d’Oro * mieści się w Kempinski Grand Hotel des Bains i serwuje wyśmienite dania kuchni śródziemnomorskiej. Siedmiodaniowe menu jest szczególnie kuszące, z opcjami takimi jak langostino, barwena i wołowina Wagyu.
Da Vittorio St. Moritz * to ekskluzywna restauracja w hotelu Carlton specjalizująca się w klasycznej kuchni włoskiej.
Coroczny Festiwal Smakoszy
Jednym z najważniejszych wydarzeń roku w St. Moritz jest doroczny festiwal Gourmet Festival, w którym świętuje się przepyszne jedzenie. Festiwal odbywa się w ciągu ośmiu dni w styczniu i ma bogaty program degustacji potraw i win, przyjęć w kuchni, a nawet wykwintnego safari. Ta ostatnia obejmuje wycieczkę przez St. Moritz do limuzyny, zatrzymując się w pięciu różnych miejscach, z których każda zawiera specjalnie dobrane menu do serwowania w stołach szefa kuchni w kuchniach.
W tym roku obchodziliśmy 25-lecie festiwalu, którego kulminacją był Wielki finał Gourmet BMW. Około 250 gości ubranych w suknie i garnitury couture zebrało się w stylowym Suvretta House na pięciodaniową uroczystą kolację, przygotowaną przez szefa kuchni. Wieczór rozpoczął się szampanem i przekąskami, w tym smakołykami takimi jak pomidory cherry nadziewane fois gras. Następnie pojawił się pięknie przygotowany starter kraba z pomarańczą i selerami, którego kuratorem był szef trzy gwiazdki Michelin Jacob Jan Boerma. Na scenie pojawiła się muzyka na żywo i pojawił się szczególnie wzruszający hołd złożony przez francuskiego szefa kuchni, Paula Bocuse’a, który zmarł w dniu finału.
Każde danie jest przygotowywane przez światowej klasy szefa kuchni, który przyleciał do St. Moritz specjalnie na tę imprezę. To może w jakiś sposób wyjaśnić mocny metek – bilet do finału kosztuje oko 420 GBP (550 CHF), który obejmuje uroczystą kolację, pary win i przyjęcie szampana.
Jedna na pamiętnik: kolejny festiwal dla smakoszy odbędzie się w St. Moritz w dniach 11-19 stycznia 2019 r.
Co jeszcze można robić w St. Moritz?
Wszystko to może sprawić, że nawet supermodelka poczuje się jak wieloryb wyrzucony na brzeg. Na szczęście St. Moritz oferuje wiele możliwości, aby wyjść na świeże powietrze i przełamać pot.
Przeczytaj nasz przewodnik po St Moritz, aby dowiedzieć się więcej o sportach zimowych, o tym, gdzie się zatrzymać i jak się tam dostać.